grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Bułeczki z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki z borówkami to letni przysmak, uwielbiany zwłaszcza przez dzieci. Bułeczki są bardzo puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty, ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam serdecznie!

Bułeczki z borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z borówkami

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Bułeczki z borówkami
Ciasto wyrabiamy aż stanie się gładkie i elastyczne.

Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczynamy od wymieszania ricotty z mlekiem. Stopniowo dodajemy olej, cukier, jajko i pokruszone drożdże. Na koniec dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Przygotowanie buleczek

Bułeczki z borówkami

Ciasto ponownie wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku nakładamy kilka borówek, pół łyżeczki cukru, zlepiamy ciasto.

Pieczenie buleczek

Bułeczki z borówkami
Bułeczki pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Bułeczki wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem.

Pieczemy ok. 15-20 minut.