iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bułeczki z budyniem Ewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bułeczki z budyniem i cukrem pudrem

Bułeczki  z budyniem Ewy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z budyniem Ewy

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z budyniem Ewy
Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę , dajemy całe jajko, olej, resztę cukru i jogurt naturalny. Mieszamy i dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. W tym czasie gotujemy budyń śmietankowy i odstawiamy go do wystygnięcia. Z wyrośniętej kulki ciasta odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy łyżkę budyniu i zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Nadkrawamy je nożem smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.
Bułeczki  z budyniem Ewy
Po ukształtowaniu bułeczek zostawiamy je do wyrośnięcia
Bułeczki  z budyniem Ewy
Bułeczki nacinamy i smarujemy mlekiem przed włozeniem do piekarnika