Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bułeczki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serowe bułeczki z jabłkami pachnące cynamonem

Bułeczki z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jabłkami
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, wlewamy mleko i dodajemy masło. Wszystkie składniki zagniatamy, dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę, zagniatamy jednolite ciasto.
Powstałe ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy kwadraty o boku 8 cm.
jabłko obieramy i po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na cząstki. Cukier mieszamy z cynamonem.
Na każdym kwadracie z ciasta kładziemy cząstkę jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem.
Dokładnie zlepiamy brzegi bułeczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Z cukru pudru i niewielkiej ilości soku z cytryny robimy lukier, którym smarujemy bułeczki
Bułeczki z jabłkami
Jabłko kładziemy z brzegu kwadratu, wtedy będzie łatwiej zlepić bułeczkę
Bułeczki z jabłkami
Układając na blaszce pamiętamy o odstępach, bo bułeczki urosną
Bułeczki z jabłkami
Upieczone bułeczki smarujemy cukrem lukrem z cukru pudru i soku z cytryny