Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułeczki z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja rodzinka bardzo lubi domowe pieczywo. Tym razem upiekłam bułeczki z dodatkiem ugotowanego kalafiora. Wszystkim smakowały:)

Bułeczki z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z kalafiorem

 

  • 30 dkg kalafiora
  • sól do kalafiora
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • ok. 5 szklanek mąki tortowej
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Bułeczki z kalafiorem
Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przestudzić. Ugotowany kalafior rozgnieść widelcem. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilkanaście minut. Sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy i kalafior. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto ładnie wyrośnie, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować ok. 12 okrągłych bułeczek i ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Bułeczki piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Bułeczki z kalafiorem
Ugotowany do miękkości i rozgnieciony widelcem kalafior.
Bułeczki z kalafiorem
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Bułeczki z kalafiorem
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bułeczki z kalafiorem
Bułeczki uformowane z wyrośniętego ciasta ułożone na blasze.