iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułeczki z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułeczki nawet na drugi dzień po upieczeniu są mięciutkie i pyszne idealne na śniadanie, a nawet do szkoły i pracy.

Bułeczki z karmelem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z karmelem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z karmelem
W małym rondelku rozpuścić cukier i lekko zrumienić, następnie zalać 1/2 szklanki gorącej wody i po całkowitym rozpuszczeniu się karmelu wystudzić. Drożdże rozpuścić w pozostałej ciepłej wodzie. Mąki wymieszać na sucho dodać sól, karmel, drożdże, olej i zagnieść gładkie ciasto które wyrabiać około 5 minut ja wyrabiałam robotem. Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąc na podsypany mąką blat i lekko rozciągnąć, następnie pociąć na rąby lub uformować zwykłe okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu zimna wodą i posypać słonecznikiem. Piec w temp. 220 st około 15 minut.
Bułeczki z karmelem
Wyrośniete ciasto wyjąć na omączony blat.
Bułeczki z karmelem
Z ciasta uformować dowolny kształt bułek.
Bułeczki z karmelem
Bułki przed pieczeniem posmarować wodą i posypać ziarnami.