Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Buleczki z miesem - jak paszteciki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis pochodzi z Turcji. Bardzo ciekawe ciasto.. z drozdzami i proszkiem do pieczenia naraz.. Mozna je mrozic.. lub przygotowac na slodko

Buleczki z miesem - jak paszteciki

Składniki:

Buleczki z miesem - jak paszteciki

 

  • Skladniki na ciasto
  • 500g maki
  • 40g drozdzy swiezych
  • lub 10g suszonych
  • 250g chudego serka, homogenizowanego
  • 150ml mleka
  • 100ml oleju
  • 1jajko + jedno zoltko
  • 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka soli
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • Farsz:
  • 250g miesa wolowego, mielonego
  • 1 cebula
  • Tluszcz do podsmazenia
  • 2 lyzki stolowe pasty paprykowej, ew. gotowego
  • produktu "Ajvar" ostry
  • (Mozna tez dodac koncentratu pomidorowego, gdy nie mamy
  • tej pasty paprykowej)
  • pol peczka pietruszki
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Buleczki z miesem - jak paszteciki
Z podanych skladnikow zamiesic ciasto drozdzowe, mozna dac wszystkie skladniki naraz, wazne aby temp. ich byla podobna. Drozdze najlepiej rozpuscic w letnim mleku. Pozostawic do wyrosniecia. Mieso: Cebule pokroic w kostke i przysmazyc na tluszczu, nastepnie dodac mieso. Przesmazyc dobrze na koniec dodac paste paprykowa, ew. koncentrat pomidorowy. Na koniec dodac zielona pietruszke i przyprawic calosc sola i pieprzem. Gdyby bylo zbyt suche... dodac troszke przegotowanej wody. Z wyrosnietego ciasta, porcjowac kawalki wielkosci jajka. Rozwalkowywac na owal i nakladac ok. pol plaskiej lyzki farszu. jeden brzeg zalozyc na farsz, posmarowac jajkiem i zalozyc drugi brzeg ciasta, nastepnie calosc posmarowac jajkiem. Z podanej porcji wyszlo mi 22 sztuki. Ciasto wyrasta stosunkowo szybko. Drozdze i proszek do pieczenia dziwnie sie neutralizuja i otrzymujemy bardzo smaczne buleczki, nadajace sie np. jako dodatek do jesiennej gestej zupy.. czy tez barszczu..albo bulionu.