bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Bułeczki z parówkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt.

Bułeczki z parówkami i serem

Składniki:

Bułeczki z parówkami i serem

Ciasto:

  • 70 dag mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 7 dag drożdży
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 50 dkg parówek
  • 30 dkg żółtego sera
  • papryka słodka
  • oregano suszone
  • ketchup

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania
  • siemię lniane do posypania
  • ketchup do polania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z parówkami i serem

ETAP 1:

Bułeczki z parówkami i serem
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy małe kółeczka.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka.

ETAP 2:

Bułeczki z parówkami i serem
Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.

Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu, wszystko razem mieszamy.

Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu.

ETAP 3:

Bułeczki z parówkami i serem
Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.

Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.

ETAP 4:

Bułeczki z parówkami i serem
Bułeczki posypujemy siemieniem lnianym.

Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym.

ETAP 5:

Bułeczki z parówkami i serem
Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.


Tagi:

bułki