benenati

benenati

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Bułeczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem pieczarkowym. Dobre zarówno na ciepło i na zimno. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi!

Bułeczki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z pieczarkami
Mleko i wodę lekko podgrzać. Z drożdży robimy rozczyn-odstawiamy na chwilę aby wyrósł. Dodajemy mąkę, jajko, mleko i wodę i wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy olej. wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę-półtorej. Przygotowujemy farsz: pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy na patelni doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto urośnie dzielimy na 10 równych części. Każdą rozwałkowujemy i napełniamy farszem. Zlepiamy w zależności od tego jaki kształt bułki chcemy uzyskać-ja robię okrągłe lub podłużne. Układamy na blaszce w sporej odległości od siebie-bułki urosną podczas pieczenia. Bułeczki można nasmarować zmąconym jajkiem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200stopni.
Bułeczki z pieczarkami
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Bułeczki z pieczarkami
Pieczarki i cebulkę podsmażamy na oleju.
Bułeczki z pieczarkami
Ciasto dzielimy na 10 części i rozwałkowujemy.
Bułeczki z pieczarkami
Bułeczki układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia.