Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bułeczki z powidłami w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powidła śliwkowe można zastąpić marmoladą owocową.

Bułeczki z powidłami w sezamie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z powidłami w sezamie

 

  • 40 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 5 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 20 dag powideł śliwkowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z powidłami w sezamie
Do miseczki wsypać 1 łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże dodać 100 ml ciepłego mleka, 10 dag mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Masło stopić, wymieszać z pozostałym mlekiem i żółtkiem. Wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcje powideł, sklejać jak pączki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Gdy bułeczki podrosną, naciąć delikatnie nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Bułeczki z powidłami w sezamie
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Bułeczki z powidłami w sezamie
Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.