dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Drożdżowe bułeczki ze smakowitym rabarbarem, jabłuszkiem i truskawkami. Pospane chrupiącą kruszonką.

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami

Składniki:

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami

Ciasto:

Nadzienie:

Kruszonka:

  • 4 łyż mąki
  • 2 łyż cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami

Krok 1:

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami
Rabarabar dusimy z jablkiem i cukrem do miękkości.

Owoce myjemy, oczyszczamy. Rabarbar kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W gorącym rondlu dusimy rabarbar z jabłkiem i cukrem. Odstawiamy aby ostygł.

Krok 2:

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami
Ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy ze sobą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Krok 3:

Bułeczki z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami
Na każdym kawałku ciasta układamy owocowe nadzienie.

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły placuszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy niewielkie wgłębienie i układamy nadzienie jabłkowo-rabarbarowe i cząstki pokrojonych truskawek. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy wierzch bułeczek. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!