grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Bułeczki z rozmarynem i serem emmentaler

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle wilgotne bułeczki z serem emmentaler, pachnące rozmarynem, są smacznym zamiennikiem białego pieczywa.

Bułeczki z rozmarynem i serem emmentaler

Składniki:

Bułeczki z rozmarynem i serem emmentaler

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z rozmarynem i serem emmentaler

Przygotowanie bułeczek

Bułeczki z rozmarynem i serem emmentaler
Ser emmentaler możemy zastąpić dowolnym żółtym serem.

Przygotowanie bułeczek rozpoczynamy od posiekania drobno świeżego rozmarynu. Ser emmentaler ścieramy na tarce o małych oczkach. Przygotowujemy dwie miski.


W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i rozmarynem. W drugiej misce umieszczamy mokre składniki, roztrzepujemy jaja z mlekiem, olejem, szczyptą soli i pieprzu. Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pieczenie bułeczek

Bułeczki z rozmarynem i serem emmentaler
Foremki do zapiekania możemy wyłożyć również papilotkami do muffinek.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 10 małych foremek smarujemy masłem i obsypujemy mąką.


Ciasto przekładamy do foremek. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).