Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Bułeczki z serem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem.

Bułeczki z serem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z serem.

 

  • ciasto:0,5 kg mąki
  • 7 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • nadzienie: 300 g twarogu
  • jajko
  • cukier do smaku
  • zapach pomarańczowy
  • 2 łyżki manny
  • łyżka budyniu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • kieliszek mleka

Sposób przygotowania:

Bułeczki z serem.
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną rosnąć. Mąkę, proszek, skórkę i sol mieszamy razem. W środku robimy dołek gdzie wlewamy pracujący zaczyn. Do tego samego dołka dodajemy olej i jajko..wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i rozklepujemy na 3 cm placek. Szklanką wycinamy kółka i układamy do ponownego wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem. Składniki na twaróg miksujemy razem. Każde kółko smarujemy mlekiem, a następnie na środku robimy dołek za pomocą kieliszka ( dociskają nim mocno) w tak powstały dołek nakładamy porcję sera i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 min w 170 stopniach, jeszcze gorące posypujemy odrobią czekolady.
Bułeczki z serem.
Do mąki dodajemy suche składniki i pomarańczową skórkę, a następnie mieszamy.
Bułeczki z serem.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Bułeczki z serem.
Z rozklepanego ciasta wykrawamy kółka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Bułeczki z serem.
Za pomocą kieliszka w każdej porcji ciasta robimy dołek.