lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kochani będą dzisiaj bułeczki drożdżowe z twarożkiem lub z serem jak tam wolicie . Ważne , że smaczne i smakują .

Bułeczki z serem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bułeczki z serem

Składniki na rozczyn:

  • 125 ml mleka waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ksylitolu

składniki na ciasto:

składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu chudego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
  • śmietana 30% 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Bułeczki z serem

Wykonanie rozczynu:

Do misy wsypujemy mąkę i robimy dołek. Mleko podgrzewamy. Do letniego mleka dajemy drożdże i ksylitolu. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy je do dołka w mące i delikatnie łączymy, powstaje zawiesina. Zostawiłam na 15 minut, aby ciasto nam wyrosło.

Wykonanie ciasta na bułeczki:

Mamy gotowy rozczyn do którego dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksujemy koło 5 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta .

Wykonanie masy twarogowej:

Dodałam jajo, ksylitol i 3 łyżki śmietany i twaróg. Masę przekładamy na rozwałkowane ciasto. Łyżką rozprowadzamy nadzienie na całym cieście. Składamy ciasto pół na pół. Kroimy na 12 równych części. Skręcamy na raz każdą cześć i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Bułeczki z serem
Do misy wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek. Do szklanki wlałam mleko ( podgrzałam je w mikrofali)
Bułeczki z serem
Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Bułeczki z serem
Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę .
Bułeczki z serem
Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt .
Bułeczki z serem
Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście. Składałam ciasto jakby na zakładkę ( jedna strona do połowy i druga strona na zakładkę.
Bułeczki z serem
Pokroiłam na 12 równych części . Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.