MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Te bułeczki to był świetny pomysł! Smakują trochę jak grahamki, ale smak ten wzbogacony o serek kremowy pesto z rukolą. Są świetne do kanapek, a nawet same :) a wszystko dzięki temu, że zapomniałam kupić pieczywo na niedzielę... :)

Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami

 

  • Przepis na 12 bułeczek:
  • ok. 15 g świeżych drożdży
  • ok 1.2 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą"
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. otrąb pszennych

 

  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno ciepłe jak zimne :)
Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami
Do drożdży dodajemy zmieszany serek i sól
Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto
Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami
Ciasto powinno być elastycze - odstawiamy do wyrośnięcia
Bułeczki z serkiem "Pesto z rukolą" i otrębami
Forlmujemy niewielkie kulki, układamy w odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia