aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Bułeczki z twarogiem i budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W smaku przypominają sklepowe drożdżówki

Bułeczki z twarogiem i budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki z twarogiem i budyniem

 

  • ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży
  • żółtko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 dkg mąk

 

  • nadzienie:
  • 40 dkg sera twarogowego
  • żółtko z jajka
  • 1 opakowanie budyniu
  • rodzynki (wg uznania)
  • cynamon
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Bułeczki z twarogiem i budyniem
CIASTO: Mleko lekko podgrzać i dodać drożdże rozpuszczone z cukrem. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rodzynki zalać ciepłą wodą i moczyć ok 10 min. Twaróg lekko rozbić blenderem lub mikserem, dodać cukier,żółtko, cynamon i stopniowo przestudzony budyń. Na koniec wrzucić odsączone rodzynki. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 0. 5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe bułeczki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.
Bułeczki z twarogiem i budyniem