SUPERPRZEPIS

Bułeczki ze szpinakiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bułeczki ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Wilgotne, pachnące parmezanem bułeczki ze szpinakiem, uwielbiane zwłaszcza przez dzieci ze względu na ich zielonkawy kolor.

Składniki:

Bułeczki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki ze szpinakiem

Przygotowanie ciasta

Bułeczki ze szpinakiem
Świeży szpinak poza sezonem możemy zastąpić mrożonym.

Szpinak blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 30 sekund. Zblanszowany szpinak osuszamy i drobno kroimy.

W misce ubijamy jaja z olejem i mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do ciasta dodajemy pokrojony szpinak oraz starty parmezan. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie bułeczek do pieczenia

Bułeczki ze szpinakiem
Do pieczenia bułeczek możemy wykorzystać w foremkach ceramicznych lub silikonowych.

Ciasto na babeczki przelewamy do foremek do muffinów do 2/3 wysokości. Foremki wykładamy papierem do pieczenia lub papierowymi pilotkami.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.


Tagi:

bułki szpinak