WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczna, sycąca sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, suszonymi pomidorami i czerwoną papryką.

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą

Składniki:

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą

Kasza

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą
Kasza powinna być ugotowana na sypko i się nie kleić.

Kaszę bulgur gotujemy na sypko i przestudzamy. Dodajemy do niej tuńczyka i mieszamy.

Pomidory

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą
Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki.

Pomidory odcedzamy z zalewy oliwnej i kroimy w cienkie paski. Pomidory dodajemy do kaszy, a kilka łyżek oliwy wlewamy na patelnię.

Ciecierzyca

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą
Możemy użyć ciecierzycy w słoiku lub z puszki.

Ciecierzycę odcedzamy dokładnie na sicie, możemy opłukać z zalewy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników.

Papryka

Bulgur z tuńczykiem, papryką i ciecierzycą
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i lekko osolone przesmażamy na oliwie z pomidorów. Po przestudzeniu dodajemy do sałatki. Mieszamy dokładnie i doprawiamy wg potrzeb solą, pieprzem i ostrą papryką.