mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Bułka paryska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Białe pieczywo takie jak właśnie bułka paryska bardzo dobrze smakuje z maślanką lub jogurtem albo po prostu jako baza kanapek ;)

Bułka paryska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułka paryska

 

Sposób przygotowania:

Bułka paryska
W dużej misce łączymy 2 szklanki mąki z solą i drożdżami. Dodajemy 2 szklanki ciepłej wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Następnie dodajemy nią stopniowo tyle mąki, ile tylko da się domieszać. Przekładamy ciasto na lekko oprószoną powierzchnię i ugniatamy z pozostałą mąką przez 8 do 10 min aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę. Wkładamy do posmarowanej tłuszczem misy i odwracamy w niej, by pokryło się tłuszczem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło i podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jednym energicznym ruchem i dzielimy na pół. Wyjmujemy na lekko oprószoną mąką powierzchnię i przykrywamy na 10 min. Rozwałkowujemy obie połówki na duże prostokąty. Zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku. Zwilżamy krawędź wodą, aby skleić ciasto, a końce podwijamy. Dużą blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Kładziemy na niej bułki złożeniem do dołu. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułki. Zostawiamy przykryte na 35 - 40 min aby dwukrotnie wyrosły. Bardzo ostrym nożem robimy na powierzchni każdej bułki, na całą jej długość 3 lub 4 skośne nacięcia głębokości około 0,5 cm. Posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 190 st C piekarniku. Po 20 minutach pieczenia smarujemy bułki ponownie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy kolejne 15 do 20 min, do suchego patyczka.
Bułka paryska
W misce łączymy mąkę, sól, drożdże i wodę.
Bułka paryska
Ciasto wyrabamy dodając pozostalą mąkę.
Bułka paryska
Ciasto w misce posmarowanej tłuszczem przykrywamy by wyrosło.
Bułka paryska
Uformowane bułki wkładamy do form i smarujemy roztrzepanym jajkiem.