mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bułka wrocławska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ma lekko słodkawy, przyjemny smak, długo zachowuje świeżość. Struktura jest dość zwarta, ale ciasto puszyste i naprawdę bardzo smaczne:)

Bułka wrocławska

Składniki:

Bułka wrocławska

 

  • na 2 bułki:

 

 

  • Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Bułka wrocławska
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto już wyrośnie, formujemy z ciasta 2 podłużne bułki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smarujemy całą roztrzepanym jajkiem z mlekiem, robimy nacięcia nożem. Wstawiamy na ok. 30 minut w temp. 185ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekła.