iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułka z dodatkiem piwa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Piwo tej bułce nadaje wyjątkową puszystość bo w smaku czy w zapachu nie jest wyczuwalne wcale. Bułeczka wyszła pyszna.

Bułka z dodatkiem piwa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułka z dodatkiem piwa

 

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułka z dodatkiem piwa
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami, następnie dodać ciepła wodę i piwo, zagnieść ciasto ( ja to robię robotem z końcówką haka).

Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie uformować z niego długą bułkę i ułożyć w wąskiej formie, odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Jajko rozmieszać i posmarować nim wierzch wyrośniętej bułki, posypać suchym makiem.

Piec około 35 minut w temp. 200 st.  


Bułka z dodatkiem piwa