Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fast Food w nowej odsłonie z pysznym pastrami, musem buraczanym z nutką czekolady, wyrazistą gorgonzolą i chrupiącą gruszką wszystko to w pysznej domowej bułce - polecam.

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

 

  • 500 gram pastrami
  • Bułki :
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 gram drożdży
  • Do smarowania bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • Mus z buraków:
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 łyżeczka masła
  • 4-6 kostek czekolady gorzkiej
  • Sól, cukier, sok z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 1 gruszka
  • 100 gram gorgonzoli

Sposób przygotowania:

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą
Bułki: drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy je cukrem i odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wlewamy tam rozczyn drożdżowy, wodę, mleko, dodajemy sól i starte na tarce masło – ciasto wyrabiamy (jeśli jest zbyt mokre dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy z nich okrągłe bułeczki ( w zależności od ich wielkości wychodzi 6-9 szt ). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy między nimi odstępy. Bułeczki odstawiamy na 15 minut. W miseczce rozkłócamy jajko z wodą i taką mieszanką smarujemy wierzch bułeczek. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy je 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy i pieczemy je jeszcze 6-10 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Pastrami przygotowujemy wg zalecenia producenta.

Ugotowane buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy starte buraczki i czekoladę podgrzewamy całość aż czekolada połączy się z buraczkami. Buraczki doprawiamy do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Gruszkę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.

Gorgonzolę rozkruszamy w palcach.

Bułki kroimy, wykładamy na nie po porcji musu z buraków, na nim układamy plastry pastrami a na nim pokrojoną gruszkę i gorgonzolę, przykrywamy drugą połówką bułki i serwujemy.

Smacznego.
Bułka z pastrami, musem z buraków , gorgonzolą
Pastrami przygotowujemy wg zalecenia producenta.
Bułka z pastrami, musem z buraków , gorgonzolą
Ugotowane buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy starte buraczki i czekoladę podgrzewamy całość aż czekolada połączy się z buraczkami. Buraczki doprawiamy do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Bułka z pastrami, musem z buraków , gorgonzolą
Gruszkę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Gorgonzolę rozkruszamy w palcach.