bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułki do hamburgerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Domowe bułki do hamburgerów zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu. Moja rodzinka stwierdziła że nie chce tych ze sklepu tylko muszę piec swoje.

Bułki do hamburgerów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki do hamburgerów

 

Sposób przygotowania:

Bułki do hamburgerów
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy ciasto.

Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Bułki do hamburgerów
Ciasto wyrabiamy, formujemy bułki, układamy na blasze do pieczenia.
Bułki do hamburgerów
Wyrośnięta bułki smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułki do hamburgerów
Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.