SUPERPRZEPIS

Bułki do hamburgerów

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów- są szybkie i łatwe do przygotowania. A do tego są puszyste i zawsze się udają. Warto je przygotować.

Składniki:

Bułki do hamburgerów

 

Sposób przygotowania:

Bułki do hamburgerów

Przygotowanie ciasta

Bułki do hamburgerów
Przygotowuję rozczyn, Dodaję do pozostałych składników i wyrabiam ciasto.

Drożdże mieszam 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewam do miski. Wlewam pozostałe mleko, dodaję rozczyn, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Formowanie bułeczek

Bułki do hamburgerów
Ciasto dzielę na mniejsze kawałki i formuję bułeczki.

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na porcje. Z ciasta formuję okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki.

Pieczenie

Bułki do hamburgerów
Bułki smaruję jajkiem i posypuję sezamem.

Bułki układam na blaszce, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.