mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Bułki drożdżowe z musli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Smaczne bułki na śniadanie :)

Bułki drożdżowe z musli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki drożdżowe z musli

 

  • 1 kg mąki
  • 2 szkl. letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 1 szkl. mleka
  • 10 dkg drożdży
  • Ewentualnie: musli granulowane do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe z musli
Drożdże rozpuszczamy w 2 szkl. letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do naczynia wsypujemy mąkę, sól, płatki, wlewamy zaczyn oraz podgrzane do temp. Pokojowej mleko. Zagniatamy ciasto drożdżowe. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto jest już gotowe, odrywamy po kawałku i formujemy kule. Wykładamy na natłuszczoną blachę i odstawiamy jescze na ok. 10 minut. Możemy posypać bułeczki musli granulowanym. Bułeczki pieczemy w temp. 200 st. przez ok. pół godziny
Bułki drożdżowe z musli
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Bułki drożdżowe z musli
Dodajemy płatki orkiszowe i zagniatamy wszystko.
Bułki drożdżowe z musli
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Bułki drożdżowe z musli
Formujemy kuleczki i wykładamy na blachę. Posypujemy musli.

Tagi:

bułki