SUPERPRZEPIS

Bułki grahamki

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Bułki  grahamki

Smaczne, pełnoziarniste bułki grahamki. Przepis pochodzi z książki "Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego".

Składniki:

Bułki grahamki

 

Sposób przygotowania:

Bułki grahamki

Etap 1:

Bułki  grahamki
Z drożdży, ciepłej wody, cukru i mąki przygotować rozczyn. Dodać do mąki.

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z dwiema łyżkami mąki i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do pozostałej mąki dodać 200 ml ciepłej wody, sól i rozczyn.

Etap 2:

Bułki  grahamki
Przez 15 minut wyrabiać ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Połączyć wszystkie składniki i przez 15 minut wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 godzinę.

Etap 3:

Bułki  grahamki
Uformować jednakowe bułki i wyłożyć na blachę.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki o równych rozmiarach (ja podzieliłam na 9 części) i uformować kształt bułek, lekko spłaszczając. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułki. Odłożyć w ciepłe miejsce, aby jeszcze podrosły (na 30 min.).

Etap 4:

Bułki  grahamki
Bułki posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

Na końcu bułki posmarować mlekiem, posypując płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec przez 20 minut. Jeśli zrobimy większe bułki czas pieczenia lekko wydłużyć.