alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułki greckie Tiropsomo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Greckie bułki nadziewane serem i zwijane na kształt ślimaka. Bułki są bardzo puszyste i pyszne. Możemy je jeść bezpośrednio ale również świetnie nadają się jako dodatek do dań z grilla.

Bułki greckie Tiropsomo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki greckie Tiropsomo

 

Sposób przygotowania:

Bułki greckie Tiropsomo
Mleko podgrzać dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek serazlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce.
Bułki greckie Tiropsomo
zagniecione ciasto odłożyć do podwojenia objętości
Bułki greckie Tiropsomo
wyrośnięte ciasto podzielić na osiem cześci
Bułki greckie Tiropsomo
każdy kawałek ciasta rozwałkować rozłożyć kosteczki sera, zwinąć rulon i uformować bułki na ksztat ślimaka
Bułki greckie Tiropsomo
bułki posmarować masłem odłożyć do wyrośnięcia a przed pieczeniem posmarować żółtkiem i posypać sezamem

Tagi:

bułki