domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Bułki hamburgerowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie od dziś wiadomo, że domowe fast foody są znacznie zdrowsze od tych kupnych. Polecam pyszne mięciutkie bułki idealne do domowych hamburgerów

Bułki hamburgerowe

Składniki:

Bułki hamburgerowe

 

  • 3/4 szklanki ciepłej wody;

 

  • 1/3 szklanki mleka w proszku;

 

  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego;

 

  • 0,5 łyżki cukru

 

  • 3/4 łyżeczki soli;

 

 

 

 

  • Ponadto:

 

Sposób przygotowania:

Bułki hamburgerowe
Przygotować rozczyn: w miseczce wymieszać wodę, mleko, masło i cukier. Dodać pokruszone drożdże, zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i połowę mąki. Zagnieść ciasto. Dodawać powoli resztę mąki, tak, żeby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Nie może lepić się do rąk, ale dodanie zbyt dużo mąki, żeby nie było za twarde.Ja dodałam w sumie 2 i 1/4 szklanki mąki. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki, spłaszczamy mocno dłonią. Przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut.