Bułki jagodzianki

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kaloryczne ale bardzo pyszne bułki z jagodami

Bułki jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki jagodzianki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram drożdży
  • 4 sztuki jaj surowych
  • 125 gram masła
  • 40 dag jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 sztuka żółtka jaja

 

Sposób przygotowania:

Bułki jagodzianki
1. Ciasto na bułki drożdżowe: Do szerokiej miski ( ja miałam wiadro plastikowe) wrzucamy składniki takie jak :  drożdże, masło, mąkę pszenną wymieszaną uprzednio z solą. Dolewamy 1/4 szklanki  mleka. Ugniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce 30 minut. 2. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość wyjmujemy na stolicę i wałkujemy na 1/2 grubości na kwadraty o boku 8 cm. 3. Umyte i osuszone jagody mieszamy w miseczce wraz z cukrem pudrem. 4. Na środek każdego kwadrata wkładamy po łyżce jagód i zaginamy brzegi mocno dociskając do siebie. Nadajemy w dłoniach kształt bułki. 5. Wstawiamy na wysmarowaną blachę i pieczemy w temp.200 s.c przez 20 minut.
Bułki jagodzianki
gotowe już wyrośnięte ciasto drożdżowe w wiaderku
Bułki jagodzianki
przebrane
Bułki jagodzianki
przebrane
Bułki jagodzianki
jagody wymieszane wraz z cukrem pudrem w miseczce

Tagi:

bułki