akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułki kukurydziane z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Puszyste i mięciutkie bułeczki z mąki kukurydzianej. Najlepsze jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam! ;)

Bułki kukurydziane z sezamem

Składniki:

Bułki kukurydziane z sezamem

Ciasto

Dodatkowo

  • sezam do obsypania
  • woda do wysmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Bułki kukurydziane z sezamem

Ciasto

Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 60-90 minut do podwojenia objętości.

Formowanie

Bułki kukurydziane z sezamem
Uformowane bułeczki z mąki kukurydzianej.

Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (na około 30 minut).

Pieczenie

Bułki kukurydziane z sezamem
Bułeczki kukurydziane przed pieczeniem.

Napuszone bułki wysmarować wodą, np. przy pomocy pędzelka. Następnie obsypać sezamem i za pomocą ostrego noża zrobić przedziałek. Piec w 190-200 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!