SUPERPRZEPIS

Bułki kukurydziano – ziemniczane

  • 1
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Bułki kukurydziano – ziemniczane

Mąka kukurydziana sprawia, że bułki mają delikatną konsystencję i są bogate w łatwo przyswajalny karoten, zaś ziemniaki powodują, że bułki są dłużej świeże.

Składniki:

Bułki kukurydziano – ziemniczane

 

Sposób przygotowania:

Bułki kukurydziano – ziemniczane

ETAP 1:

Bułki kukurydziano – ziemniczane
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki.

Świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do misy miksera wlać letnią wodę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypać przesiane obie mąki i wyrośnięte drożdże.

ETAP 2:

Bułki kukurydziano – ziemniczane
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Wlać oliwę, dodać sól i miękkie masło, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy.

Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie.

ETAP 3:

Bułki kukurydziano – ziemniczane
Bułki układać na blaszce w sporych odstępach.

Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blaszkę z bułkami nakryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania.

ETAP 4:

Bułki kukurydziano – ziemniczane

Bułki wstawić do nagrzanego do 210°C piekarnika, na jego dno wrzucić garść kostek lodu i piec 15 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.