kugelchen

kugelchen

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

BUŁKI NA PARZE Z MUSEM DYNIOWO-CYNAMONOWYM

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to danie, dzięki któremu moje dzieci polubiły dynie. Lubią go zarówno dorośli jak i dzieci.

BUŁKI NA PARZE Z MUSEM DYNIOWO-CYNAMONOWYM

Składniki:

BUŁKI NA PARZE Z MUSEM DYNIOWO-CYNAMONOWYM

 

  • 1x Dynia kostka Hortex ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 1/2 szklanka wody


  • Składniki na ciasto:
  • 300 ml letniego mleka

  • ¼ szkl cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 4 – 4 i ½ szklanki mąki



Sposób przygotowania:

BUŁKI NA PARZE Z MUSEM DYNIOWO-CYNAMONOWYM
Wykonanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy jajka, cukier, sól i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Do tego rodzaju ciasta drożdżowego nie daje tłuszczu ,żeby nie go zbytnio nie obciążać. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy ciasto pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 40 min. Po wyrośnięciu wyjmujemy na stolnice rozwałkowujemy i wykrawamy bułeczki. Pozostawiamy jeszcze chwile w celu wyrośnięcia na Ok 15-20 minut. Szeroki garnek napełniamy woda ok ¾ pojemności. Na wierzchu przykrywamy bawełnianą ściereczką ( ja mam taką w kształcie koła uciętą na potrzeby tego właśnie ciasta) i ściśle ją obwiązujemy gumeczką., tak, żeby powstała mocno naciągnięta powierzchnia, na której układa się bułki. Gdy woda zacznie się gotować, układamy na ściereczce bułeczki, przykrywamy drugim garnkiem i parujemy bułki 4 minut( w zależności od wielkości bułeczek) W wodzie dusimy do miękkości dynię i dodajemy cukier i cynamon. Po kilku minutach gotowania zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Tak przygotowany mus serwujemy ciepły wraz z bułeczkami posypanymi cukrem pudrem.