Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Bułki otrębowo - orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bułki otrębowo orkiszowe to alternatywa do bułek z białej mąki, moja propozycja to bogactwo błonnika i lepiej strawnego pieczywa.

Bułki otrębowo - orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki otrębowo - orkiszowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki otrębowo - orkiszowe
Podgrzej lekko mleko, rozpuść w nim miód i drożdże, dodaj otręby i dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj obie mąki, olej i sól. Wyrób ciasto przez około 15 minut, im dłużej tym pulchniejsze bułki.Jeżeli będzie zbyt sucho, dodaj odrobinę wody. Ciasto powinno być nie klejące i elastyczne. Wyrobione ciasto odstaw na około 30 minut. Gdy podwoi swoją objętość, przechodzimy do wyrabiania bułek. Odrywaj ciasto kawałkami, rób kulki i delikatnie je spłaszcz, po czym zrób głęboki przedziałek po środku. Tak ukształtowane bułki zostaw na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia.Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz około 30 minut w 175-180° na termoobiegu, lub w 200° góra-dół gdy masz jedną blachę. Smacznego:))
Bułki otrębowo - orkiszowe
Rozpuść drożdże i miód w mleku, dodaj otręby i wymieszaj, dodaj mąki i wyrób ciasto
Bułki otrębowo - orkiszowe
Po 20 minutach ukształtuj bułki, zrób przedziałek i zostaw do wyrośnięcia
Bułki otrębowo - orkiszowe
Posmaruj pieczywo jajkiem,posyp sezamem i piecz przez około 30 min.
Bułki otrębowo - orkiszowe
Gdy bułki się zabrązowią i będą twarde od spodu tzn. że są gotowe