akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułki poznańskie z przedziałkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięciutkie bułeczki poznańskie z charakterystycznym przedziałkiem. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego - Chleb. domowa piekarnia. Polecam!

Bułki poznańskie z przedziałkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Podmłoda

Ciasto właściwe

Sposób przygotowania:

Bułki poznańskie z przedziałkiem
Podmłoda:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.

Ciasto właściwe:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu. Wsypać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta (w razie konieczności podsypać mąką).

Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 9 równych części (każda po około 110 g)

Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować je wodą i naciąć nożem, tworząc przedziałek.  

Piec w zaparowanym piekarniku w 230st.C około 12-15 minut do zarumienienia.

Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.

Smacznego!
Bułki poznańskie z przedziałkiem
Gotowe do zjedzenia pyszne bułki poznańskie.