anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułki pszenne z przedziałkiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pszenne bułki pasujące do wszystkiego, do wędliny, sera i dżemu. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia, a nadwyżki można zamrozić. Po rozmrożeniu smakują tak samo dobrze jak tuż po upieczeniu.

Bułki pszenne z przedziałkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenne z przedziałkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne z przedziałkiem
Drożdże wymieszać z płynnym miodem, a po chwili dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do misy miksera wlać ciepłą wodę, wsypać przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Następnie wlać oliwę i dodać sól, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę. Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania. Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 25 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Następnie wyrośnięta ciasto podzielić na 9 części.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Uformować bułki i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.