SUPERPRZEPIS

Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Więcej zdjęć (5)

Bułki z dwóch mak z dodatkiem lnianego oleju to smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. A zapach roznoszący się w domu podczas pieczenia - niezapomniany.

Składniki:

Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju
W misce robota wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Następnie dodawać mąki zmieszane z solą, oczywiście końcówka do wyrabiania to hak. Ciasto wyrabiać 5 minut, dodać olej i wyrabiać kolejne 5 minut. Oprószyć je mąka i zakryć miskę ściereczką niech ciasto podrośnie.

Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na blat, wyrobić i podzielić na 10 części. Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem ( oczywiście do pieczenia ).

Bułki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia a potem piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Upieczone przestudzić na kratce.
Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju
Ciasto wyrabiać 5 minut, dodać olej i wyrabiać kolejne 5 minut.
Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju
Oprószyć je mąka i zakryć miskę ściereczką niech ciasto podrośnie.
Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju
Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem .
Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju
piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.