Strona główna Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Alex_M

Złoty Ekspert
Przepisy: 1357
zdjęcia: 1 z 5
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne proste bułeczki z otrębami


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - SKŁADNIKI:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Wodę podgrzać lekko, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać obie mąki oraz otręby, zamieszać, zrobić dołek i wlać tam rozczyn. Dodać oliwę, sól i zamieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem ciasto na kwadraty. Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułki pszenno-żytnie z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Obwarzanki-bajgle Bułeczki śniadaniowe Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Koszyczki z pieczarkami Chleb z maślanką i kaszą kuskus Pain bouillie - chleb zaparzany
Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Bułeczki gryczane Szybki zakwas pszenny Bagietki żytnio- pszenne

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?