Strona główna Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Alex_M - Przepis na: Bułki pszenno-żytnie z otrębami offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1233
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne proste bułeczki z otrębami


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - SKŁADNIKI:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Wodę podgrzać lekko, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać obie mąki oraz otręby, zamieszać, zrobić dołek i wlać tam rozczyn. Dodać oliwę, sól i zamieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem ciasto na kwadraty. Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułki pszenno-żytnie z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową Chleb słonecznikowy
Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni Chleb samo zdrowie
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Drożdżowy chlebek z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane