Strona główna Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Alex_M

Złoty Ekspert
Przepisy: 1287
zdjęcia: 1 z 5
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne proste bułeczki z otrębami


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - SKŁADNIKI:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Wodę podgrzać lekko, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać obie mąki oraz otręby, zamieszać, zrobić dołek i wlać tam rozczyn. Dodać oliwę, sól i zamieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem ciasto na kwadraty. Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułki pszenno-żytnie z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Serowe bułeczki Bułeczki z ziarnami Bułeczki na śniadanie
Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Lekkie jak puch bułeczki z jesiennymi warzywami Chleb z mąką ryżową
Gryczane bułeczki z sezamem Chałka z czekoladą i kruszonką Serowe scones z cebulą
Chlebek Eli z suszonymi pomidorami i bazylią Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane