Strona główna Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Alex_M

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1438
zdjęcia: 1 z 5
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne proste bułeczki z otrębami


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - SKŁADNIKI:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Wodę podgrzać lekko, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać obie mąki oraz otręby, zamieszać, zrobić dołek i wlać tam rozczyn. Dodać oliwę, sól i zamieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem ciasto na kwadraty. Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułki pszenno-żytnie z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Domowe cebulaki Domowe Chlebki Naan Pszenny chleb na zakwasie
Chleb żytni z sezamem Pszenny chleb z jogurtem i czarnuszką Chleb z ziemniakami, czarnuszką i cebulą
Bułeczki pszenno-orkiszowe Chlebek pełnoziarnisty ze słonecznikiem Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
Bułeczki z kurczakiem i pieczarkami Chleb a'la litewski na zakwasie Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane