Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne proste bułeczki z otrębami

Bułki pszenno-żytnie z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Wodę podgrzać lekko, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać obie mąki oraz otręby, zamieszać, zrobić dołek i wlać tam rozczyn. Dodać oliwę, sól i zamieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem ciasto na kwadraty.Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce.
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Wodę podgrzać lekko dodać cukier i drożdże mieszać aż do rozpuszczenia Do miski wsypać obie mąki oraz otręby zamieszać zrobić dołek i wlać tam rozczyn Dodać oliwę sól i zamieszać Wyrobić gładkie ciasto Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Po tym czasie krótko wyrobić Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt i pociąć ostrym nożem ciasto na kwadraty
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Bułeczki ułożyć na papierze lub specjalnej macie do pieczenia Odstawić do napuszenia na około 30 minut
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Można posmarować mlekiem lub jajkiem Piec 20 minut w 200stopniach Ostudzić na kratce

Tagi:

bułki