lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bułeczki wyszły delikatne i miękkie. Wspaniały smak prażonych ziaren nadal czuję w ustach . Jeszcze nie jeden raz je zrobię :)

Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tym 500
  • 1 ½ szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 ½ szklanki wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek prażone ziarna Euforia
  • ½ szklanki prażone ziarna Euforia
  • 1 ½ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami
Do misy od robota wsypujemy mąkę pszenna i mąkę żytnią . Robimy dołek. Drożdże rozrabiamy w szklance letniej wody. Wlewamy drożdże do zagłębienia w mace, lekko mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut. Dodajemy olej i prażone ziarna i resztę wody .Włączamy mikser na najmniejszych obrotach i wyrabia nam ciasto. Zostawiamy na 40 minut aby wyrosło. Wykładamy papierem blaszkę do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy . Na dłoń wlewamy odrobinę oleju i formujemy bułeczki rękoma zanurzając je w prażonych ziarnach . Układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut to zależy od piekarnika.
Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami
Do misy od robota wsypujemy mąkę pszenna i mąkę żytnią . Robimy dołek.
Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami
Drożdże rozrabiamy w szklance letniej wody. Wlewamy drożdże do zagłębienia w mace, lekko mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na 15 minut.
Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami
Dodajemy olej i prażone ziarna i resztę wody .Włączamy mikser na najmniejszych obrotach i wyrabia nam ciasto. Zostawiamy na 40 minut aby wyrosło.
Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami
Wykładamy papierem blaszkę do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy . Na dłoń wlewamy odrobinę oleju i formujemy bułeczki rękoma zanurzając je w prażonych ziarnach . Układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy na 30 minut.

Tagi:

bułki