berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobre i zdrowie bułki z mąki pszennej i żytniej z ziarnami słonecznika. Zachowują swoją świeżość przez kilka dni.

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem
Pokruszyć drożdże do miski. Wsypać mąkę pszenną i żytnią. Wlać wodę ciepłą, ale nie gorącą. Dodać soli i wymieszać. Wyrabiać ciasto - powinno być elastyczne. Dodać oliwę z oliwek, wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić do wyrośnięcia.

Następnie formować kule z ciasta, spłaszczyć je i posypać słonecznikiem. pieczenie: 18-20 minut, 180 stopni
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem
CIasto dobrze wyrobione powinno być elastyczne.
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem
Kule z ciasta spłaszczamy lekko i posypujemy słonecznikiem.
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem
pieczenie strwa około 20 minut w 180 stopniach.