p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Bułki serowe z cytrynowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułki serowe z jabłkiem i z cytrynowym lukrem

Bułki serowe z cytrynowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki serowe z cytrynowym lukrem

 

  • 200 g mąki
  • 50 ml mleka 3,5 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g twarogu tłustego
  • 100 g margaryny + 1 łyżka do posmarowania blachy
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duże słodkie jabłko

Sposób przygotowania:

Bułki serowe z cytrynowym lukrem
Margarynę włożyć do żaroodpornego naczynia wstawić na minutę do mikrofalówki, aby się rozpuściła, wlać do niej mleko i przestudzić, Do misy od robota wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, przemieszać je mieszadłem, a następnie wlać rozpuszczoną margarynę z mlekiem, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie wyjąć twaróg z opakowania i kawałki wrzucać do misy z ciastem, włączyć robot i dokładnie wszystko połączyć. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto, które dokładnie zagnieść i wyrobić ręką. Podzielić ciasto na pół, wałkować na dość cienkie placki, które kroić na kwadraty. Z drugim kawałkiem zrobić to samo (z ciasta da sie wykroić ok. 12 kwadratów) Jabłko obrać ze skórki, przekroić na pół, wykroić gniazdka nasienne i pokroić w kawałki, powinno być tyle kawałków ile mamy kwadratów. Całe jajko roztrzepać trzepaczką, smarować nim za pomocą pędzelka brzegi kwadratu, na jednej połowie ciasta kłaść kawałek jabłka, złożyć na pół i zlepiać je za pomocą widelca. Każdą bułkę posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze posmarowanej margaryną. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem 30 minut. Wyjąć bułki razem z blachą, przestudzić je. Przygotować lukier: do metalowej miski wyspać całą szklankę cukru pudru, wlać 100 ml wrzącej wody i dokładnie ucierać masę łyżką, aby nie było grudek, na koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny cały czas ucierając. Płynnym lukrem smarujemy każdą ostudzoną bułkę i pozostawiamy je aż lukier stwardnieje.
Bułki serowe z cytrynowym lukrem
Kroimy jabłka na kawałki, jajka mieszamy trzepaczką, a margarynę mieszamy z mlekiem
Bułki serowe z cytrynowym lukrem
kawałki twarogu zmiksować z mieszanką mąki, cukru i margaryny
Bułki serowe z cytrynowym lukrem
na jednej połowie ciasta kłaść kawałek jabłka, złożyć na pół i zlepiać je za pomocą widelca
Bułki serowe z cytrynowym lukrem
przygotowac lukier z cukru pudru, wrzącej wody i sokiem z cytryny