Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Bułki śniadaniowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świeże, jeszcze ciepłe bułki na śniadanie lub kolacje, kusząca propozycja -prawda?

Bułki śniadaniowe. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki śniadaniowe.

 

  • 500 g mąki ( typ 550) plus do obsypania
  • 30g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Bułki śniadaniowe.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy do niego drożdże, dodajemy cukier i troch letniej wody.Mieszamy z odrobiną mąki i pozostawiamy na10 minut pod przykryciem. Do rozczynu dodajemy 240ml letniej wody, sól, zagniatamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Misę oprószyć mąką, ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2h. Blachę smarujemy tłuszczem, ciasto jeszcze chwilę ugniatamy i formujemy 8 bułek. (W przepisie podano 16 podwójnych malutkich, ja zrobiłam 8 większych) Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika, ale pieczemy w200*C przez 15- 20 minut. W trakcie pieczenia smarujemy lub spryskujemy bułki wodą z solą.

* Przepis zaczerpnięty z książki " Smakowite Pieczywo" Kristiane Muller - Urban
Bułki śniadaniowe.
bułki śniadaniowe w przekroju

Tagi:

bułki