IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Bułki śniadaniowe dekorowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułki domowe, śniadaniowe, wspaniale pachnące, mięciutkie, chrupiące.Z podanych składników wychodzi 4szt po 100g. Polecam serdecznie wszystkim wielbicielom domowych wypieków;

Bułki śniadaniowe dekorowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki śniadaniowe dekorowane

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki śniadaniowe dekorowane
Dzień wcześniej zrobić zaczyn - bigę: mąkę połączyć z drożdzami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa);Na drugi dzień połączyć bigę z pozostałymi składnikami,wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne; Przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy 15 minut;Następnie podzielić ciasto na równe porcje po 100 g. Każdy porcję ciasta rozwałkować cienko, złożyć na 3 (jak ciasto francuskie,przekręcić o 90 stopni, ponownie rozwałkować i zwinąć w rulonik.Tak uformowane ruloniki,przykryć folią spożywczą i pozostawić 40 minut do wyrośnięcia;Po tym czasie ponacinać głęboko (do 3/4 grubości ciasta) dekoracje.Przełożyć bułki do formy w której bedą się piec zachowując kilka cm odstępu, przykryć folią spożywczą i zostawić ponownie do wyrośnięcia 40 min.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, naparować go wrzucając kilka kostek lodu , wstawić bułki i przez pierwsze 5 minut, otwierać co minutę piekarnik i parować spryskując ścianki i bułki, wszystko to służy uzyskaniu chrupiącej skórki. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 200 i piec jeszcze 10-15 minut.
Bułki śniadaniowe dekorowane
składanie ciasta na trzy, potem obrót o 90 stopni i ponowne rozwałkowanie
Bułki śniadaniowe dekorowane
bułki - wycinanie dekoracji na cieście
Bułki śniadaniowe dekorowane
bułki -pierwsze pięć minut ciągłego parowania w celu uzykania chrupiącej skórki

Tagi:

bułki