Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Bułki śniadaniowe - proste i pyszne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miękkie, aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu bułeczki.

Bułki śniadaniowe - proste i pyszne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki śniadaniowe - proste i pyszne

 

  • mąka pszenna - 500g,
  • drożdże świeże - 50g,
  • mleko 3,2% - 250ml,
  • cukier - łyżeczka,
  • sól - płaska łyżeczka,
  • olej - 4 łyżki,
  • mak - do posypania.
  • mleko - do posmarowania bułek przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

Bułki śniadaniowe - proste i pyszne
Mąkę przesiać z solą, przesypać do dużej miski, zrobić wgłębienie po środku. Drożdże rozkruszyć (muszą być świeże i łatwo się kruszyć, nie ciągnąć), posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (o temp. 40 stopni). Pozostawić na 10-20 minut w ciepłym miejscu, aż zaczyn się napuszy. Do dołka w mące wlać olej, dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto ręką, tak aby dobrze odstawało od ręki. Nie dodawałam więcej mąki ani mleko, ciasto wg wskazanych proporcji wyszło idealne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ręką odrywać kulki i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Poczekać 15 minut, aż bułeczki urosną. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 30 minut.
Bułki śniadaniowe - proste i pyszne
Drożdże pokruszyć i posypać cukrem. Zalać ciepłym mlekiem.
Bułki śniadaniowe - proste i pyszne
Połączyć mąkę z solą, zaczynem i olejem, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia
Bułki śniadaniowe - proste i pyszne
Formować bułeczki, ułożyć na pergaminie, posmarować mlekiem i posypać makiem
Bułki śniadaniowe - proste i pyszne
Bułeczki piec na rumiano w 200 stopniach przez 30 minut

Tagi:

mak bułki