jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bułki szczypiorkowo- pomidorowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Posmarowane świeżym masełkiem smakują wyśmienicie. Idealne na śniadanie, kolację, czy wycieczkę:) Zamiast szczypiorku można dać inne dodatki, np. koperek czy czerwoną cebulę.

Bułki szczypiorkowo- pomidorowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki szczypiorkowo- pomidorowe

 

  • Składniki na 10-12 sztuk:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1 ¾ szklanka letniej, przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki masła lub margaryny,
  • 4 dag drożdży,
  • pęczek szczypiorku,
  • Jajko do posmarowania,
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Bułki szczypiorkowo- pomidorowe
W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie szczypiorek kroimy. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz sól. Ciasto zagniatamy około 10-15minut. Do gotowego dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość ponownie zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy do podrośnięcia. Gotowe ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Z każdej części formujemy bułki i układamy je na przygotowanych blaszkach. Pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy te podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, a następnie na powierzchni bułek układamy z nich kwiatuszki.Bułki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
Bułki szczypiorkowo- pomidorowe
Do zagniecionego ciasta dodajemy posiekany szczypiorek
Bułki szczypiorkowo- pomidorowe
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Bułki szczypiorkowo- pomidorowe
Z podzielonego ciasta formujemy bułeczki
Bułki szczypiorkowo- pomidorowe
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy plasterki pomidorków!