KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Bułki typu pita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite pieczywo pita, które w domowym wydaniu smakuje nieco inaczej niż te ze sklepu, polecam wypróbować!

Bułki typu pita

Składniki:

Bułki typu pita

 

Sposób przygotowania:

Bułki typu pita
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do tak przygotowanego rozczyny dodajemy po kolei składniki: przesianą mąkę pszenną i pełnoziarnistą olej, 1,5 łyżeczki soli. Wszystko zagniatamy na gładką masę, która odchodzi swobodnie od rąk. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką i w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na ok 7-8 równych części. Placuszki dokładnie, bardzo równo rozwałkowuję na płasko. Placuszki odkładamy jeszcze na pół godzinki do wyrośnięcia a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni aż wyrosną plus kilka minutek dłużej aby nie opadły od razu. Czas pieczenia jest krótki - około 5 minutek z haczykiem, więc nie należy odchodzić od piekarnika. Smacznego!

Tagi:

bułki