Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Bułki wlasnego wypieku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do wyrobienia ciasta można użyć mikser wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta

Bułki wlasnego wypieku

Składniki:

Bułki wlasnego wypieku

 

  • woda 625 ml
  • olej 125 ml
  • sól 1 czubata łyżka
  • cukier 1,5 czubatej łyżki
  • drożdże 1/2 paczuszki
  • mąka 1,5 kg

Sposób przygotowania:

Bułki wlasnego wypieku
- Zrobić rozczyn z wody, oleju, soli, cukru oraz drożdży - Dodać mąkę i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę - Z powstałego ciasta formujemy kulki (wyciskając je ręcznie) - Następnie rozwałkowujemy powstałe kulki na placuszki - Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na ok 10 min (by drożdże mogły pracować) - Gdy ciasto już wyrosło wstawiamy nasze bułki do pieca nagrzanego do 250*C (najlepiej z termoobiegiem) - Pieczemy nasze bułki na zloty kolor i gotowe. Gdy przestygną możemy się delektować naszymi pysznymi bułeczkami Smacznego

Tagi:

bułki