alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułki wrocławskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane" , miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z wytrawnymi dodatkami.

Bułki wrocławskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki wrocławskie

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki wrocławskie
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Bułki wrocławskie
Z podanych składników wyrobić mikserem ciasto i odłożyć do wyrośnięcia.
Bułki wrocławskie
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na równe cześci.
Bułki wrocławskie
Uformować z ciasta kulki i zlepieniem do dołu ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posypaną maką.
Bułki wrocławskie
Na wyrośniętych bułkach nożem zrobić tzw przedziałek i upiec.