marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułki z chipsami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bułki z dodatkami ziaren, sezamu, a nawet chipsów to frajda dla dzieci. Nie służą jednak dzieciom poniżej 3 lat,za to dla starszych pociech będą jak znalazł.

Bułki z chipsami

Składniki:

Bułki z chipsami

 

  • 300 g. mąki pszennej typ.650,
  • 7 dag.drożdży,
  • łyżka płaska cukru,
  • 1/4 letniej wody lub mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 średnie opakowania chipsów cebulowych i kebabowych,
  • 2 łyżki oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Bułki z chipsami
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru oraz letniej wody lub mleka. Odstawić na kwadrans, a potem wsypać mąkę, dodać żółtka, oliwę, dwie łyżeczki soli morskiej oraz pokruszone w moździeżu chipsy. Wyrabiać rękoma, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni, wtedy to odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz. Potem uformować ze dwanaście średnich bułeczek i jeszcze na kwadrans zostawić na stolnicy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i natłuścić lekko blachę. Układać bułki 5-6 cm. dalej od siebie, by się nie zrosły podczas pieczenia. Piec ok. 15-25 min. pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i podawać z masełkiem.

Tagi:

chipsy bułki