Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, mięciutkie i zdrowe bułeczki dla duzych i małych. Dodatek siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej sprawia, ze są mego zdrowe i pożywne. Polecam.

Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia

 

  • Zaczyn

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

 

  • Ciasto

 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej

 

 

 

  • 2 kopiaste łyżki mielonego siemienia lnianego

 

  • 1 łyżka szałwii hiszpańskiej

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka

 

  • plaska łyżeczka soli

 

  • 20 ml oleju

 

 

  • 1 jajko do posmarowania bułek

 

  • szałwia hiszpańska do posypania bułek

 

  • ziarenka siemienia lnianego do posypania bułek

 

Sposób przygotowania:

Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia
Zaczyn Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 15 - 20 minut. Ciasto Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać jajko i wlać cieple mleko, wymieszać. Potem dodać zmielone siemię lniane i szałwię hiszpańską. Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, dosypując mąkę pszenną oraz dolewając partiami olej który ułatwi wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk ale jednoczenie być sprężyste i miękkie. Wyrobione ciasto przełożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie a potem podzielić na 10 części i uformować male, owalne bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 minut. Bułki są doskonale z dżemem, miodem, wędliną, serem, masłem lub nawet bez żadnych dodatków :) Smacznego :)
Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia
Do ciasta dodajemy nasionka lnu i szałwii
Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia
Wyrobione ciasto powinno podwoić swoja objętość
Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia
Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blaszce by ponownie wyrosly
Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia
bułki są mięciutkie zdrowe i bardzo smaczne