marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułki z kminkiem i cebulką prażoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bułeczki z dodatkami ziołowymi,suszonych pomidorów lub z przyprawami ostatnio zostały moim ulubionym dodatkiem śniadaniowym. Dlatego je czasami piekę.

Bułki z kminkiem i cebulką prażoną

Składniki:

Bułki z kminkiem i cebulką prażoną

 

  • 400 g.mąki pszennej typ.650,
  • 1/2 kostki drożdży suchych piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki serwatki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • kminek mielony lub cały,
  • prażona cebulka,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Bułki z kminkiem i cebulką prażoną
Zrobić zaczyn z drożdży,dwóch łyżeczek cukru oraz serwatki. Odstawić na kwadrans pod przykryciem, a potem dodać odmierzoną szklankami mąkę pszenną, żółtka, oliwę, kminek i prażoną cebulkę. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Przykryć lnianą czystą ściereczką misę z ciastem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, np. na kuchence z zapalonym palnikiem,to będzie szybciej rosło. Po półtorej godzinie ciasto dać na stolnicę, posypać pod spód mąką i rwać ciasto na kawałki, tak by wyszło dwanaście sztuk.Uformowane bułeczki ułożyć na stolnicy i pozostawić jeszcze na kwadrans do wyrośnięcia pod przykryciem. Piekarnik nagrzewać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem, rozprowadzanym pędzelkiem. Potem ułożyć bułeczki na blasze i posmarować rozmąconym białkiem wierzchy. Można posypać sezamem wedle gustu, potem wstawić blachę z pieczywem na 20-25 min. Jak się zrumienią bułki, wtedy wysunąć blachę, a bułki wyjąć szczypcami kuchennymi prosto na talerz. Jak ostygną, przełożyć do koszyczka na pieczywo i podawać z masełkiem.